Rovné příležitosti Rovné příležitosti, z.s.

« zpět

Cyklická žena

Ženská energie je neustále se proměňující, nestabilní, cyklicky se proměňující dle skrytého řádu, menstruačního cyklu. V naší společnosti pokud se vůbec o ženském cyklu mluví, tak se hovoří pouze o menstruaci a PMS, přestože že ženy jsou proměnlivé mnohem více, neboť menstruace je pouze jednou ze čtyř fází, které v těle ženy každý měsíc probíhají. Fungování ženy lze přirovnat ke čtyřem ročním obdobím, která se smrskla do jednoho měsíce. Pokud se s nimi žena nenaučí pracovat, je to jako když dostane návod k televizi, kterou předtím používala a ona hrála, ale nyní žena zjišťuje, že tato televize má i další funkce. Stejně tak žena, když se naučí s cykly pracovat, naučí se plně využívat svého potenciálu. Menstruace a ovulace jsou dva vrcholy a mezi tím žena prochází dalšími důležitými fázemi, jež se nazývají pre-ovulační a pre-menstruační.

Fáze ženského cyklu

Pomenstruační fáze

Je přirovnávána k jaru. Ženy jsou výkonné, mají výdrž a spoustu energie, uvažují logicky. Je to období pro nové začátky, ženám se dobře plánuje a mají spoustu nápadů.

Ovulace

Je přirovnávána k létu, jedná se o „mateřské období ženy.“ Ženy v této době nepečují o sebe, ale o všechny kolem sebe, neboť jsou týmově naladěné. Práce přes čas jim nevadí, jsou komunikativní, je to ideální doba pro jednání na úřadech či vyřešení dlouhotrvajícího konfliktu, v tomto období máme největší šanci dosáhnout kompromisu.

Předmenstruační fáze

Je přirovnávána ke kalendářnímu podzimu. V této době je žena pomalejší, není tak výkonná jako jindy. Žena je více intuitivní, kreativní, začíná se obracet dovnitř. Tato doba je vhodná na ukončování věcí, které nás dlouho trápí, neboť v této době jsme schopny nahlédnout do hloubky problému a snáze se nám ukončují věci, „méně nás to bolí.“ V této době je, ale žena také je kritičtější a sobečtější než jindy.

Menstruace

Je přirovnána k zimě. Ženy v této době jsou málo společenské, potřebují samotu, mají potřebu věnovat se samy sobě. V této době jsou ženy málo výkonné, mají špatnou krátkodobou paměť a jsou více pesimistické, proto je nutné tuto dobu využívat k regeneraci, relaxaci a meditaci. V této době je naše intuice nejvyšší, proto je to nejlepší období pro přemýšlení o smyslu života.

Tento článek vznikl v rámci projektu ŽENA A ŽIVOT ... s reg. číslem: CZ.1.04/3.4.04/76.00341

logolink

Poznámka o autorovi
PaedDr.Mgr. Lucie Zormanová, Ph.D.
Ing. Monika Drozdová
Email: rovneprilezitosti@email.cz

« zpět

©2011-2016 Rovné přiležitosti; webdesign ©2011 Ondra Kandera